Letní služby na přehradě Mšeno 2020

Vodní záchranná služba Jablonec nad Nisou již 11 let zajišťuje letní služby na jablonecké přehradě.

Letos sloužíme od 20. června do 31. srpna a to každý den od 8:00 do 20:00. Najít nás můžete na základně na poloostrovu Tajvan, kde máme v pohotovosti vždy tříčlennou posádku a odkud vyrážíme k jednotlivým událostem. Jsme ve spojení jak s dispečinkem ZZS, tak i s dispečery HZS (KOPIS), takže pokud nás lidé potřebují přivolat, mohou vytočit číslo 112.

Abychom se na místo případné nahlášené události mohli dostat co nejrychleji, máme ve výbavě loď, která navíc před letošní sezónou prošla technickými úpravami včetně kompletní výměny starého motoru za nový, který je také více přátelský k životnímu prostředí.

Na lodi nás můžete spatřit pravidelně během dne, nejméně však jednou, a to při preventivní objížďce přehrady.

Kolem vodní nádrže umístěny informační cedule s mapou přehrady, důležitými telefonními čísly a také pokyny, jak se bezpečně chovat u vody. Pod některými z cedulí se nacházejí bedny s víkem, v nichž jsou návštěvníkům přehrady během léta k dispozici záchranné kruhy s lanem, jež se dají použít pro záchranu tonoucího člověka. Jejich stav každý den kontroluje naše posádka.

Posádka záchranářů má kromě osobních lékáren k dispozici také velký lékařský batoh s automatizovaným externím defibrilátorem (AED), který máme ve výbavě už dva roky a jehož použití při resuscitaci zvyšuje šance na záchranu pacienta.

Díky podpoře městě Jablonec nad Nisou budeme na letošní léto vybavení i dodatečnými ochrannými pomůckami, takže můžeme dodržovat všechny zásady bezpečného kontaktu s pacienty i v době koronavirové krize.

Kromě zdravotních problémů návštěvníků přehrady, řešíme také technické problémy, nebo hledáme utopené předměty. Na přehradě jsme především pro lidi a návštěvníci by se neměli bát se na nás obrátit s jakýmkoliv problémem.

Všichni sloužící členové jsou kvalifikovaní záchranáři VZS a pravidelně si obnovují kvalifikace první pomoci.

Abychom se před sezónou sehráli jako tým, čeká nás o 20.-21.6. velké cvičení. Zde si zopakujeme si postupy první pomoci, radiokomunikaci, procvičíme ovládání lodí a také si zkusíme několik simulovaných modelových situací první pomoci tak, jak bychom je potom řešili “naostro”.

Přejeme všem návštěvníkům klidné léto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com