Záchrana z ledu – Horská služba

V úterý 27. 03. 2018 jsme měli možnost školit Horskou službu Jizerské hory v problematice pohybu na zamrzlé vodní ploše a záchrany osob probořených do ledu.

Ačkoliv je led na přehradách v Jizerských horách zatím hodně silný, Horská služba se již chystá na jaro. V rámci nebezpeční propadnutí turistů a jiných osob, pohybujících se horami, do ledu, se na nás obrátili s žádostí o ukázku našich technik a předání zkušeností. Takovou nabídkou jsme samozřejmě nemohli odmítnout a rádi jsme jí vyhověli.

Horská služba má samozřejmě velké zkušenosti co se hypotermie a podchlazených osob týče, ale přeci jen se věnují více horám než vodě. Proto jsme dopoledne začali přednáškou o vlastnostech ledu, následované problematikou sebezáchrany a záchrany osob propadlých do ledu, vybavení, technice a taktice.

Nejen teorií je člověk živ, a tak jsme se odpoledne přesunuli na nedaleké koupaliště na Bedřichově, kde si několik odvážných dobrovolníků z řad Horské služby mohlo na vlastní kůži vyzkoušet, jak je záchrana z ledu problematická a na co vše musí člověk myslet. Použití pomůcek jako jsou ledové bodce, záchranná smyčka, házecí pytlík, nebo speciální záchranná matrace pro zásah na ledu, záchranáři usnadňuje jeho nelehký úkol, ale je třeba si vše předem vyzkoušet, protože jak se u nás říká “těžko na cvičišti, lehko na bojišti”.

Děkujeme členům Horské služby za příjemně strávený den a doufáme, že se jim celé cvičení líbilo podobně jako nám.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com